vrijdag 2 november 2012

Organisatie en start onderzoek te O.S. Munderbuiten

Beste allemaal,

Vanwege omstandigheden lukte het niet eerder iets te vermelden op onze blog.
Nu is alles in orde en zullen we het up-to-date houden.

Hieronder een verslag van de gebeurtenissen tot nu toe.


Laatste week september:
De laatste afspraken met onze begeleider op ACTA zijn zo goed als gemaakt. Disposables voor ons onderzoek wat wij van ACTA hebben ontvangen, zijn op de post!
Afspraken met onze contactpersonen in Suriname hopen wij de volgende week definitief te maken, zodat wij snel van start kunnen gaan. Voor het uitvoeren van ons onderzoek in Suriname hebben wij toestemming nodig van het Ministerie van Volksgezondheid van Suriname. Dit moeten wij nog krijgen. Hopelijk komt dat snel in orde.
De volgende berichten .....vanuit Suriname!!

2 oktober:
Intussen zijn wij beiden al enkele dagen in Suriname en voelen we ons helemaal thuis.
De afspraken voor eerste gesprekken zijn gemaakt.
Vandaag hadden we een gesprek bij de Stichting Jeugdtandverzorging Suriname (opleidingsplek voor jeugdtandverzorgers). Wij hebben nu persoonlijk de opzet, het doel en alles over ons onderzoek met de directie besproken. Verdere begeleiding in Suriname zal door de JTV worden verleend. Ook kregen wij een rondleiding op de kliniek.
Hoe het precies zit met de toestemmingsverklaring van het ministerie is nog onduidelijk. Dit is nog niet in orde gekomen. Volgende week weten wij hopelijk meer hierover.

2e week oktober:
Vandaag langs geweest op de scholen in Paramaribo die wij zullen bezoeken voor ons onderzoek. Wij hebben alvast vragenlijsten uitgedeeld aan kinderen op die scholen, die zij moeten laten invullen door hun ouders/verzorgers. Wij hopen binnen een week deze weer op te halen; hopelijk brengen veel van deze kinderen de lijsten ingevuld terug.

3e week oktober:
De toestemmingsverklaring voor ons onderzoek is vandaag gelukkig in orde gekomen. Nu snel definitieve afspraken maken met de scholen. Verder hebben we de vragenlijsten opgehaald op de scholen in Paramaribo. Helaas, maar zoals verwacht, kregen wij niet alle vragenlijsten terug. Afspraken met scholen in Saramacca (het dorp Kalebaskreek) en Commewijne (het dorp Tamanredjo) volgen nog, omdat onze oorspronkelijke planning, door het wachten op toestemming, anders loopt dan voorheen gedacht.

25 oktober:
Wij hebben definitieve afspraken gemaakt met 2 basisscholen in Paramaribo, om eindelijk te kunnen beginnen met het onderzoek. De JTV heeft ons geholpen met de benodigde materialen.

31 oktober:
Vandaag was onze eerste officiele onderzoeksdag; wij zijn op de eerste school in Paramaribo langs geweest (O.S. Munderbuiten). Vanwege een probleem met de electriciteitsaansluiting in de ruimte waar we zouden werken, hadden we geen andere keus dan onze "unit" op het schoolerf op te zetten. We hebben hier bij een aantal kinderen het gebit gecontroleerd. Per klas haalden we de kinderen op. Alle kinderen werkten heel goed mee.
Het jongste kind, een meisje van 4 jaar genaamd Shaesha, die mee zou doen aan dit onderzoek, durfde niet met ons mee te gaan. Omdat dit even moeizaam ging, besloten we om het vrijdag a.s. nogmaals te proberen.
De werkplek buiten op het schoolerf trok natuurlijk alle aandacht van de schoolkinderen en waren we tijdens de pauze al snel omringt door een "kleine" massa. Het gerucht dat wij rotte tanden aan het trekken waren, ging op deze manier al snel rond op het schoolerf. Opvallend was dat er zelfs kinderen waren die enthousiast vroegen wanneer zij aan de beurt waren.
Kinderen die wij vandaag hebben gezien waren kinderen uit de kleuter tot en met de 3e klas; groep 1 tot en met groep 5 volgens het Nederlans systeem.
Wij hadden zowiezo verwacht duidelijke caries en grote caviteiten tegen te komen, maar de hoeveelheid en ernst waarin wij dit aantroffen was schrikwekkend.
Na vandaag zijn we bijna op de helft van het aantal kinderen te onderzoeken kinderen op deze school. Aanstaande vrijdag gaan wij verder met klassen 4 tot en met 6 (groep 6 tot en met 8).

2 november:
Vandaag hebben we het onderzoek op de eerste school in Paramaribo kunnen afronden.
We konden vandaag gelukkig gebruik maken van een aparte ruimte, dus was het iets rustiger werken in vergelijking met eergisteren. Samenwerking met de kinderen was weer heel prettig. Ook Shaesha, die woensdag niet mee wilde, kwam met een smile binnen en ging ook vrolijk weer weg daarna; wel met begeleiding van haar juf.
Omdat we vandaag de iets oudere kinderen van de school zagen, was het makkelijker praten met hen en ging het ook allemaal iets vlotter.
Totaal hebben we 50 gebitten kunnen controleren op deze school.
Nu beginnen met data verwerking.
Volgende week starten wij hoogstwaarschijnlijk op de 2e school in Paramaribo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten